Dural Ponksiyona Bağlı Başağrısının Tedavisinde Epidural Kan Yaması Uygulaması

Yazarlar

  • Abdulkadir Atım Beytepe Asker Hastanesi, Anestezi Bölümü, Ankara.
  • Atilla Ergin Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ad.,gülhane Askeri Tıp Akademisi (gata), Ankara.
  • Ömer Yanarateş Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ad.,gülhane Askeri Tıp Akademisi (gata), Ankara.
  • Murat Kuyumcu Denizli Asker Hastanesi, Anestezi Bölümü, Denizli.
  • Ercan Kurt Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Ad.,gülhane Askeri Tıp Akademisi (gata), Ankara.

Anahtar Kelimeler:

Dural ponksiyon sonrası baş ağrısı, epidural kan yaması

Özet

Giriş: Dural ponksiyona bağlı baş ağrısı (PDPH) spinal ve epidural anestezi sonrası bazı hastalarda şiddetli baş ağrısı ve mide bulantısı ile karakterizedir. Bu çalışmanın amacı PDPH nedeniyle yakınması olan hastalarda epidural kan yaması (EBP) uygulamasının etkisinin değerlendirilmesi ve konservatif tedavi prosedürüyle karşılaştırılmasıdır.

Materyal ve Metodlar: 2004-2007 yılları arasında, The American Society of Anesthesiologists (ASA) fiziksel durumu I olan 1446 spinal (1272 erkek ve 174 bayan), 45 epidural (tümü erkek) ve 2 kombine spinal epidural (tümü bayan) anestezi uygulanan hastası retrospektif olarak incelendi.

Sonuçlar: PDPH toplam 14 hastada (0.93 %) bulundu. 9 hastaya EBP, kalan 5 hastaya ise konservatif tedavi uygulandı. EBP için epidural bölgeye 15 ml otolog kan injeksiyonu yapıldı. Dokuz hastada da 15-30 dakika içerisinde baş ağrısı tam olarak geçti.

Yorum: Epidural kan yaması şiddetli PDPH tedavisinde etkili bir uygulamadır. Oral parasetamol ve kafein kombinasyonları ve intravenöz hidrasyon da ayrıca semptomatik tedavide etkilidir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2009-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Atım A, Ergin A, Yanarateş Ömer, Kuyumcu M, Kurt E. Dural Ponksiyona Bağlı Başağrısının Tedavisinde Epidural Kan Yaması Uygulaması. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 30 Haziran 2009 [a.yer 20 Mayıs 2024];2(2):67-71. Erişim adresi: https://www.sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/138

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi