Transsfenoidal Hipofiz Adenomu Cerrahisinde Yöntem Seçimi: Endoskopinin Mikroşirurjiyle Karşılaştırılması

Yazarlar

  • Ulaş Cıkla Gümüşhane Devlet Hastanesi.
  • Ali Özcan Binatlı İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi.
  • Füsun Demirçivi Özer İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi.
  • Engin Çiftçi Denizli Devlet Hastanesi.

Anahtar Kelimeler:

Transsfenoidal, endoskopi, mikrocerrahi, hipofiz, adenom

Özet

Amaç: Transsfenoidal yolla opere edilen hipofiz adenomlu olgularda, retrospektif bir araştırma ile endoskopik ve mikroşirurjikal tekniklerin etkinliklerinin saptanması ve cerrahi sonuçlara olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem ve Gereç: Sağlık Bakanlığı İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tümü endonasal yolla 23’ü endoskopik, 31’i mikroşirurjikal teknikle gerçekleştirilen toplam 54 hipofiz adenomu (18 prolaktinoma, 18 GH salgılayan adenom, 18 hormon inaktif adenom) eksizyonuna ait medikal kayıtlar incelendi.

Bulgular: Ameliyat sonrası yatış süreleri ortalamaları: endoskopik cerrahi sonrası 4,4 gün; mikroşirurjikal cerrahi sonrası 6,8 gündür. Toplamda 23 endoskopik operasyon sonucunda 2 hastada (% 8.6) rinore ve 1 hastada (% 4.3) geçici diyabet insipitus görüldü. Üç (% 12.9) hastada parsiyel rezeksiyon yapılabildi ve bu hastaların 2’sinde (% 8.6) ortalama 14 ay içinde nüks tespit edildi. Mikroşirurji sonrasında ise toplam 3 hastada (% 9.6) rinore, 7 hastada (% 22.6) geçici -1 hastada (% 3.2) kalıcı diyabet insipitus, 1 hastada (% 3.2) minör nasal kanama, 1 hastada hiposmi (% 3.2) ve 1 hastada (% 3.2) total optik ve oculomotor sinir tutulumu tespit edildi.

Sonuç: Hipofiz adenomlarında, ister endoskopik ister mikroskopik olarak yapılsın, endonasal transfenoidal cerrahi güvenli ve etkili bir yöntemdir. Endoskopik hipofiz cerrahisi yüksek ve tatmin edici başarı oranı sağlamıştır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2010-12-30

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Cıkla U, Binatlı A Özcan, Demirçivi Özer F, Çiftçi E. Transsfenoidal Hipofiz Adenomu Cerrahisinde Yöntem Seçimi: Endoskopinin Mikroşirurjiyle Karşılaştırılması. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 30 Aralık 2010 [a.yer 20 Mayıs 2024];3(2):61-5. Erişim adresi: https://www.sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/152

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi