Türk Beyin Cerrahlarının Büyük Veri Farkındalığı: Ulusal Bir Araştırma

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.54306/SSCD.2022.200

Anahtar Kelimeler:

Büyük veri, beyin cerrahı, ulusal anket

Özet

Amaç: Büyük veri terimi, geleneksel veri tabanı teknolojileri aracılığıyla depolanması, işlenmesi ve analiz edilmesi zor olan yüksek hacimli verileri ifade eder. Bu makale, Türk beyin cerrahlarının büyük veri bilgisini ve farkındalığını keşfetmeyi amaçlamaktadır.

Yöntem: Türk Nöroşirurji Derneği’nin tüm üyelerine (n=1707 beyin cerrahı) e-posta ile online anket linki gönderildi. Eylül ve Ekim 2021’de online olarak erişilebilir olan anket 211 (%12,4) beyin cerrahisi uzmanı tarafından dolduruldu. Katılımcılar, “Büyük Veri” hakkında sorulan sorulara göre puanlandı ve puanlar temel özelliklerle karşılaştırıldı. Temel özellikler (yaş, cinsiyet, asistanlık yapılan/mevcut kurum, akademik unvan, doktora derecesinin varlığı ve uzmanlık süresi) ile anket puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktu. Büyük veri platformunu kullanan, kod yazan, büyük veri kullanımının faydalı olduğunu düşünen ve bu konuda daha fazla bilgi edinmek isteyen katılımcıların anket puanları istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti.

Sonuç: Büyük veri hakkında bilgi edinmenin sadece kişisel merakla ilgili olduğu görülmektedir. Giderek artan ve günlük klinik pratiğe faydalı bilgiler sağlayan bu konuda beyin cerrahlarının eğitim programlarında gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2022-04-29

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Yakar F, Egemen E, Çeltikçi E, Hanalioğlu Şahin, Bakirarar B, Dere Ümit A, Doğruel Y, Güngör A. Türk Beyin Cerrahlarının Büyük Veri Farkındalığı: Ulusal Bir Araştırma. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 29 Nisan 2022 [a.yer 20 Mayıs 2024];8(1):9-16. Erişim adresi: https://www.sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/200

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi