Pediyatrik Servikal Epidural Apse

Yazarlar

  • Mustafa Kemal Çoban Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Kliniği Erzurum/Türkiye.
  • Osman Tanrıverdi Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği İstanbul/Türkiye.
  • Abuzer Güngör Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği İstanbul/Türkiye.
  • Ümit Kahraman Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Kliniği Erzurum/Türkiye.
  • Ümit Kamacı Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Kliniği Erzurum/Türkiye.
  • Hilmi Önder Okay Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Kliniği Erzurum/Türkiye.

DOI:

https://doi.org/10.5222/sscd.2015.069

Anahtar Kelimeler:

Epidural, apse, servikal, pediyatrik

Özet

Amaç: Spinal Epidural Apseler (SEA) nonspesifik belirtiler gösterebildiği için tanıdaki gecikmeler ciddi nöronal hasara neden olabilir. Apsenin boşaltılması ve antibiyotik tedavisi gerekir. Etkilenen spinal seviyesine bağlı olarak stabilizasyon gerekebilir.

Gereç ve Yöntem: İki aydır boyun ağrısı olan 7 yaşındaki erkek olgu, son birkaç gündür boyun hareketlerinde kısıtlılık ve sağ kolda güçsüzlük ifadesi ile kliniğimize yatırıldı. Yapılan nörolojik değerlendirmede sağ üst ekstremite 2/5 parezi ve C2-C7 arasında hipoestezi tespit edildi. Boyunda spazm ve hareket kısıtlılığı mevcuttu. Servikal Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)’de C1-C7 arası epidural apse görüldü. Acil ameliyata alınan hastaya C1-C2 tam laminektomi, C3-C4 hemilaminektomi yapılarak apse boşaltıldı ve oksipitoservikal stabilizasyon uygulandı.

Bulgular: Mikrobiyal kültür çalışması negatifti. Postoperatif 5. gün hastanın nörodefisitleri tamamen düzeldi. Cerrahi sonrası 4 hafta boyunca hastaya antibiyoterapi uygulandı. Üçüncü ay kontrollerinde servikal MRG de nüks izlenmedi.

Sonuç: Spinal epidural apselerin tanı ve tedavilerinin gecikmesi durumunda, kalıcı nörolojik defisitlere hatta ölüme neden olabileceği için erken dönemde tanı konup, cerrahi olarak boşaltılması gerekmektedir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2021-12-27

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Çoban MK, Tanrıverdi O, Güngör A, Kahraman Ümit, Kamacı Ümit, Okay H Önder. Pediyatrik Servikal Epidural Apse. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 27 Aralık 2021 [a.yer 20 Mayıs 2024];5(2):69-73. Erişim adresi: https://www.sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/37

Sayı

Bölüm

Olgu Sunumu