Spontan Servikal Epidural Hematom: Olgu Sunumu

Yazarlar

  • Deniz Konya Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Selin Tural Academic Hospital, İstanbul.
  • Arzu Gerçek Marmara Üniversitesi Nörolojik Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Serdar Özgen Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı, İstanbul.
  • M. Necmettin Pamir Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı, İstanbul.

Anahtar Kelimeler:

Boyun ağrısı, hemiparezi, spinal epidural hematom, cerrahi

Özet

Servikal epidural hematomlar, boyun ağrısına neden olan patolojiler arasında en seyrek görülenlerindendir. Servikal epidural hematomlar, genellikle travma sonrası gelişir, nadiren spontan olarak ortaya çıkarlar. Ayrıntılı nörolojik muayene ve manyetik rezonans görüntüleme ile olguların çoğuna tanı konulabilir. İleri derecede nörolojik defisiti olan olgularda en uygun tedavi acil cerrahi seçeneğiyken, hafif derecede nörolojik defisiti olan olgularda ise konservatif tedavi tercih edilmektedir. Bu olgu sunumunda ani gelişen boyun ağrısı ve vücudun sağ tarafında güçsüzlük yakınmasıyla acil servise başvuran ve yapılan tetkiklerinde spontan servikal epidural hematom saptanan 65 yasında kadın olgu tartışılmıştır. Olgunun ileri derecede nörolojik defisitinin olması ve klinik tablonun 1 gün önce başlayıp hızla ilerleme göstermesi üzerine acil cerrahi tedavi uygulanmış; postoperatif dönemde yakınmaları kısmen düzelmiştir. Olgunun, 6. haftadaki kontrolünde hiçbir yakınması olmadığı ve nörolojik defisitinin tamamen düzeldiği tespit edilmiştir.

Manyetik rezonans görüntülemede spinal kord basısı görülen ve nörolojik defisiti tespit edilen olgularda erken dönemde uygulanan cerrahi tedaviyle alınan sonuçlar memnuniyet vericidir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2008-03-30

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Konya D, Tural S, Gerçek A, Özgen S, Pamir MN. Spontan Servikal Epidural Hematom: Olgu Sunumu. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 30 Mart 2008 [a.yer 20 Mayıs 2024];1(1):54-8. Erişim adresi: https://www.sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/58

Sayı

Bölüm

Olgu Sunumu