Glioblastoma Multiforme İntrakraniyal Metastaz: Olgu Sunumu

Yazarlar

  • Anas Abdallah Fulya Ortopedi ve Omurga Merkezi, Nöroşirürjiyen, İstanbul.
  • Mustafa Levent Uysal Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü, İstanbul.
  • Betül Güler Abdallah Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Bölümü, İstanbul.
  • Erhan Emel Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü, İstanbul.

DOI:

https://doi.org/10.5222/sscd.2015.097

Anahtar Kelimeler:

Glioblastoma multiforme, uzak intrakraniyal metastaz, nöroaks yayılım

Özet

Glioblastoma multiforme (GBM) beyin tümörleri arasında en malign ve en agresif tümördür. Bu tip glial tümörler lokal rekürrenslere meyilli olup literatürde uzak intrakraniyal metastaz ender olarak bildirilmiştir. Bu makalede, 52 yaşında sağ hemiparezi, bulantı ve kusma yakınmalarıyla başvuran erkek hasta yazarlar tarafından sunulmuştur. MRG’sinde sol pariyatelde kitle izlendi. Hasta stereotaktik cerrahi yaklaşımıyla tedavi edilmiştir. Postoperatif MRG çektirilip gross-total rezeksiyon yapıldığına emin olundu. Yirmi bir ay sonra hasta dizarti, dengesiz yürüyüş ve jeneralize nöbet geçirerek yine getirilmiştir. Yeni çekilen MRG’de sol frontalda kitle izlenip sol pariyetal lokal nüks izlenmemiştir. Hastaya ikinci cerrahi yapılarak sol frontal kitle çıkartıldı. Her iki kitlenin GBM (WHO grade IV) olduğu histopatolojik olarak desteklenmiştir. Birinci ameliyatta stereotaktik cihazı kullanılarak BOS sisternalarına bulaşması engellenerek ameliyat edilmesine rağmen uzak intrakraniyal metastaz meydana gelmiştir. Hasta 4 ay sonra solunum infeksiyonu geçirip yaşamını yitirmiştir.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2021-12-28

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Abdallah A, Uysal ML, Güler Abdallah B, Emel E. Glioblastoma Multiforme İntrakraniyal Metastaz: Olgu Sunumu. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 28 Aralık 2021 [a.yer 20 Mayıs 2024];5(2):97-100. Erişim adresi: https://www.sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/84

Sayı

Bölüm

Olgu Sunumu