Kronik Böbrek Yetmezliği Olan Hastada Kemik Metastazını Taklit Eden Brown Tümör

Yazarlar

  • Ceren Kızmazoğlu Katip Çelebi Üniversitesi İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beyin Ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir.
  • İsmail Ertan Sevin Katip Çelebi Üniversitesi İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beyin Ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir.
  • Orhan Kalemci Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir.
  • İsmail Kaya Katip Çelebi Üniversitesi İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beyin Ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir.
  • Türkan Rezanko Katip Çelebi Üniversitesi İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Anabilim Dalı, İzmir.
  • Nurullah Yüceer Katip Çelebi Üniversitesi İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beyin Ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir.

DOI:

https://doi.org/10.5222/sscd.2014.138

Anahtar Kelimeler:

Brown tümör, spinal kord basısı, kronik böbrek yetmezliği

Özet

Brown tümör, kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda hiperperatiroidizme sekonder olarak oluşabilen, spinal korda bası yapan birçok ekstradural kitle ile de karışabilen bir klinik tablodur. Bu olgu sunumunda, 10 yıldır kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren, sırt ağrısı ve paraparezi yakınmalarıyla başvuran 33 yaşında bir erkek hasta sunulmuştur. Hastanın Torakal (Th) 2 seviyesinde spinal korda bası yapan kitlesi mevcuttu. Radyolojik olarak kemik metastazı ön tanısı ile acil operasyona alınarak spinal kord dekompresyonu uygulandı. Patoloji sonucu Brown tümör olarak değerlendirildi. Brown tümör, kemik metastazları ile klinik ve radyolojik olarak karışabilen bir durumdur. İlk olarak paratiroid hormon değerleri medikal tedavi ile kontrol altına alınmalıdır. Medikal tedavinin başarısız olması ya da nörolojik kayıp gelişmesi durumunda cerrahi tedavi uygulanmalıdır.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

İndir

Yayınlanmış

2014-09-30

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Kızmazoğlu C, Sevin İsmail E, Kalemci O, Kaya İsmail, Rezanko T, Yüceer N. Kronik Böbrek Yetmezliği Olan Hastada Kemik Metastazını Taklit Eden Brown Tümör. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 30 Eylül 2014 [a.yer 20 Mayıs 2024];4(3):138-42. Erişim adresi: https://www.sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/96

Sayı

Bölüm

Olgu Sunumu