Diffüz İdyopatik Skeletal Hiperostozda Dev Servikal Osteofit ve Disfaji

Yazarlar

  • Ali Genç Medipol Üniversitesi Esenler Sum Hastanesi Nöroşirurji Bölümü.
  • Arzu Dinç Medipol Üniversitesi Esenler Sum Hastanesi Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Bölümü.
  • Mustafa Önöz Medipol Universitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirurji Bölümü.
  • İlhan Elmacı Medipol Universitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirurji Bölümü.

DOI:

https://doi.org/10.5222/sscd.2014.147

Anahtar Kelimeler:

DISH, osteofit, servikal, disfaji

Özet

Diffüz idyopatik skeletal hiperostoz (DISH) tendon ve eklem kapsüllerinin kalsifikasyona maruz kaldığı hiperostoz ve işlevsel bozukluğa neden olan yaygın bir hastalıktır. DISH tanısı hem spinal hem extra-spinal karakteristik radylolojik bulgularla konur. Servikal omurganın tipik görüntüsünde süperior and inferior vertebral yüzeylerde osteofit şeklinde birbirine karşılıklı olarak büyüyen düzensiz osseöz çıkıntılar ortaya çıkar.

Büyük anterior servikal osteofitler diffüz idyopatik skeletal hiperostozda sık görülür ve DISH tanısı konmuş hastaların %17’si belirli bir derecede disfaji tanımlar.

Biz bu bildiride, DISH tanısı konan ve dev bir anterior servikal osteofitin neden olduğu disfaji ve ağrılı yutkunma yakınmasıyla başvuran 88 yaşında bir erkek olguyu sunuyoruz. Hastanın osteofiti cerrahi olarak tedavi edildi ve disfajisi postop dönemde dramatik olarak düzeldi.

İndirmeler

İndirme verileri henüz mevcut değil.

Yayınlanmış

2014-09-30

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Genç A, Dinç A, Önöz M, Elmacı İlhan. Diffüz İdyopatik Skeletal Hiperostozda Dev Servikal Osteofit ve Disfaji. J Nervous Sys Surgery [Internet]. 30 Eylül 2014 [a.yer 20 Mayıs 2024];4(3):147-52. Erişim adresi: https://www.sscdergisi.org/index.php/sscd/article/view/98

Sayı

Bölüm

Olgu Sunumu